HVAD ER GRØN?
Grøn er en række endagskoncerter, som afholdes hvert år over hele landet. Undervejs på turen besøger otte af landets største byer og holder fest for op mod 200.000 glade gæster.
På Grøn er det helt særlige, at når vi flytter flytter mellem byerne, bliver alle frivillige og materiel flyttet over natten. Det vil sige, at alt som du ser på Grøn eks. i Kolding om fredagen, er præcis det samme, der står klar om lørdagen i Aarhus. Vi er den eneste koncertarrangør i verden, som kan flytte så stor en produktion over natten. Hemmeligheden bag det hele er, at vi i Muskelsvindfonden har verdens mest dedikerede og professionelle frivillige, som hver dag arbejder skulder ved skulder med kærlighed til fællesskabet og respekt for hinanden.
Som på alle vores arrangementer, har vi et mål om, at alle har en god oplevelse og at alle synes det er sjovt at være frivillig. Det betyder blandt andet, at vi har styr på ALT omkring transport, forplejning, indkvartering... - you name it! Du kan dermed koncentrere dig om det frivillige arbejde, og samtidig have overskud til at udføre det med et smil på læben.
HVORNÅR?
I 2025 afholder vi otte koncerter i ugerne 29 & 30 i perioden 16. til 27. juli. Det er muligt at tilmelde sig til en hel tur som varer fra onsdag i uge 29 og slutter søndag i uge 30 eller til en halv tur som varer fra torsdag til søndag i den pågældende uge. Det vil desuden være muligt at melde sig til en enkelt eller flere enkelte koncertdage.
Koncerterne i 2025 fordeler sig således:
UGE 29 & 30
4 koncerter(tors-søn) i uge 29 i hhv. Tårnby, Kolding, Aarhus & Aalborg.
4 koncerter(tors-søn) i uge 30 i hhv. Esbjerg, Odense, Næstved & Valby.
De tre dage mellem de to koncert-blokke (man-ons ) slapper vi af, sover længe, lader op, hygger og fester vi i Hjallerup i Nordjylland. Vi kalder dagene "Overliggerdage" og disse dage er forbeholdt frivillige, som er med på en hel tur.
HVOR MANGE?
I 2025 vil vi være ca. 700 frivillige fordelt ca. 600 som er med på hele turen på Hele Turen Derudover vil der ca. være 100 frivillige, som kun har mulighed eller lyst til at deltage på 1. eller 2. halvdel. Der vil desuden være tilmeldt op mod 80 en-dags frivillige som kun er med på den pågældende dag.
I alle byer får vi desuden ekstra hjælp i form af lokalforeningsfrivillige - dvs. frivillige fra eks. lokale fodboldklubber, håndboldklubber, osv., som ved at hjælpe til på Grøn tjener penge til deres forening. Deres opgaver vil være at assistere i indgangene samt opgaver med sweepning af publikumsarealer og gæsteservice. Lige som med vores "egne" frivillige kan vi heller ikke undvære lokalforeningsfrivillige, så husk nu at tage godt imod dem, når du møder dem på din vej. Der er sammelagt på alle byer ca. 1800 Lokalforenings frivillige
HVAD KAN MAN LAVE PÅ GRØN?
For at holde styr på så mange mennesker, har vi inddelt alle i ca. 45 enheder, kaldet sektioner, som løser forskellige opgaver.
Nogle vil være tilknyttet samme sektion hele dagen eks. på Sponsorkræw, Indgang, mv. Andre har dobblet-funktioner hvilket betyder at man deltager på et hold under opbygning/nedpakning eks. Hegn, Telt,mv. og deltager på et andet hold under selve koncerten eks. i en bar eller bod. Når du tilmleder dig bliver du bedt om at prioritere hvilke sektioner du helst ønsker at være en del af. Der er ingen garantier for at man ender på præcis det hold man ønsker, men vi arbejder altid hårdt på at alle bliver tilfredse.
Det skal dog siges at anset hvilket hold man er på, er det bare hårdt at være på tur i næsten to uger. Men 98% af vores frivillige vil sværge på, at lige præcis deres hold er det sjoveste/bedste/fedeste sted at være. Vores erfaring er, at den gode oplevelse i højere grad handler om fællesskabet på de enkelte hold og ikke så meget om hvilke opgaver de skal løse eller hvor hårdt det er.
HVAD MED TRANSPORT OG OVERNATNING?
Der er arrangeret fællestransport fra 12 større byer rundt i landet onsdag, inden den første koncert på Amager torsdag i uge 29.. Efter den sidste koncert i Valby søndag i uge 30, sørger vi for, at du bliver kørt tilbage til samme by. Vi dækker den billigste transport til nærmeste opsamlings by. Er du kørestolsbruger og afhængig af din handicapbil, betaler vi kilometerpenge samt broafgift.
Efter koncerterne bliver vi transporteret med busser til skolerne, hvor vi overnatter. I busserne kører du sammen med din sektion. Det er også dem, du overnatter sammen med på skolen i klasselokale eller gymnastiksal. Det betyder, at du skal medbringe luftmadras/liggeunderlag og en sovepose/dyne.
HVAD HVIS JEG BLIVER SULTEN?
Vi sørger for fuld forplejning, Det vil sige fire måltider om dagen. Morgenmad, frokost og aftensmad indtages på pladsen og natmad, når du ankommer til skolen. Det samme gælder for vand, sodavand og øl. Der er fri adgang til alle drikkevarer, du skal blot være opmærksom på, at det ikke er tilladt, at være beruset mens du er på arbejde. De findes ligeledes enkelte sektioner, som ikke må indtage alkohol i 8 timer, før de møder ind til arbejde.
HVAD NU HVIS JEG HAR FLERE SPØRGSMÅL?
Du er velkommen til at melde dig ind i gruppen "Grøn Kræw" på Facebook. Der sidder en masse eksperter, som helt sikkert både kan og vil svare på dine spørgsmål. Og så kan du for øvrigt også skrive en besked til os. Send en mail til frivillig@kræwet.dk - vi glæder os til at høre fra dig 😊
Du kan også finde svar på de fleste spørgsmål i vores Grøn Turbog:
Til dig der skal med på hele turen, 1. del eller 2. del: En hel tur eller en halv tur
Til dig der skal med i udvalgte byer, en enkelt dag eller to: Endags
INDGANG - 41 frivillige
Frivillige i indgangen sørger for at bygge indgangen op, så de er klar til at tage imod de mange gæster, der besøger Grøn når pladsen åbner kl. 13.00. Arbejdsfunktioner består af at visitere gæsterne, påsætte over-18 armbånd, scanne billetter og bemande billetsalg, information, gæstelisteindgangen. Der vil i 2021 ligeledes blive solgt merchandice i indgangen samt håndteret indlevering af pant,
Når koncerten er slut, pakker holdet indgangen sammen igen.
På myndighedernes anbefalinger har vi i 2021 seks seperate indgange med adgang til de 10 publikumsområder. Til at assistere Kræwerne i indgange vil der dagligt blive tilknyttet 20 Lokalforeningsfrivillige til hver indgang til at bistå i opgaverne Denne arbejdsfunktion kræver en god fysik, da der er mange gentagne bevægelser af især knæ og ryg ved visiteringen.
SPONSORKRÆW - 30 frivillige
Sponsorkræw er et hold bestående af ca. 40 frivillige, der hjælper med at drive de sponsoraktiviteter, gæsterne kan opleve på koncertpladsen. På Grøn har vi nemlig nogle helt særlige samarbejdspartnere, som på hver deres måde, er med til at bidrage til den gode oplevelse. Som en del af sponsorkræwet er det din opgave, at hjælpe disse partnere med, at skabe oplevelser ud over det sædvanlige for gæsterne. Du vil stå for opgaver som op- og nedtagning, salg og service af forkslelige drikkevarer og merch fra kendte mærker, samt diverse praktiske opgaver (det kan fx. være at hente gæster, der har vundet en gratis forfest, I en fed bil). Sponsorkræwet er for dig, der elsker at få lov til at lave forskellige ting i løbet af en dag og for dig, som brænder for at skabe gode oplevelser - både for Grøns gæster og for vores samarbejdspartnere. Sponsorcrewet spiller en væsentlig rolle i forhold til den overordnede oplevelse og er lige så meget en del af frivilligheden, som resten af Kræwet.
GÆSTESERVICE - 22 frivillige
Holdet sætter bannere på hegnet og stiller småting op ude på pladsen. Herefter deles vi i mindre hold hvor vi knuser køer ved *Indgangen og ved toiletterne - vi snakker med gæster og inviterer dem til at udfylde spørgeskemaer. Vi har en stor andel i at sprede end gode stemning på pladsen, hjælpe gæster i den rigtige retning og svare på en masse andre spørgsmål. Når den sidste kunstner går af scenen begynder vi at pakke bannere osv. ned igen. I denne funktion kan der være enkelte tunge løft. Vi går desuden virkeligt mange skridt i løbet af en dag, så det kræver en god fysik og sørg endelig for et medbringe fornuftigt fodtøj.
GREEN TEAM - 8 frivillige før / 10 frivillige efter koncerten
Green Team arbejder med logistikken omkring bæredygtighed på pladsen. Vores største opgave er at fordele containere om morgen, og samle dem om aftenen, og sørge for at de andre funktioner har alt de skal bruge.
Derudover fungerer vi som ide- og vidensbank på bæredygtighedsområdet, hvor vi samler nye ideer og forslag til, hvad vi kan gøre mere bæredygtigt på hele Grøn. Vi er også et sted hvor frivillige kan få vejledning, særligt inden for affaldssortering.
KRÆWNYT - 4 frivillige under koncerten
Kræwnyt er et internt nyhedsbrev, der udgives under Grøn Koncert. Bladet har til formål at viderebringe information til de frivillige om, hvad der sker på koncertpladsen samtidig med, at bladet skal fungere som talerør for de frivilliges kommunikation om stort og småt, seriøst og sjovt.
Bladet er lige dele praktisk information, som sjov underholdning og formidling af den berømte "Kræwkultur".
BAGSCENEN - 15 frivillige
Området, hvor kunstnerne holder til før og efter deres koncert. Det er dette område, hvor de har fri, og derfor er området kun for kunstnerne. Bagscene-holdet indrette band-vognene med alt, hvad en kunstner beder om. Frivillige, som ikke er på dette hold, har ikke adgang til området. Nogle funktioner kan til dels klares, hvis man sidder i en kørestol.
Inden koncertpladsen åbner opbygges området med hegn, telte, borde/bænkesæt, bannere, mv. samt indrettes baren. Når pladsen åbner, serviceres gæsterne med salg af vand, fadøl og drinks Overordnet er der to arbejdsfunktioner - stå i salgsfladen og sælge øl eller at producerer fadøl og drinks.
BARER- 15 til 40 frivillige.
Vi har følgende barer: Bar 1-4 placeret på siderne af koncertpladsen, CenterBar NOVA og Grøn samt Susnsætbar placeret midt på pladsen og VIP Grøn Bar som ligger i vores VIP-område ved Grøn Scene
Hver publikumssektion har adgang til bar, men hver bar er placeret i midten af to publikumssektioner så de kan servicer begge områder. Baren vil bliver indrettet så frivillige er skærmet mod publikum med plexiglas som man kender det fra eks. supermarkeder i dag. Vi stiller naturligvis værnemidler, håndsprit, mv. til rådighed så vi på den vis sikrer at der ikke opstår unødig kontakt mellem publikum og frivillige.
LF Bar - 4 frivillige
LF-Bar, er et mindre hold, som skal lave pladsens hyggeligste bar. Forskellen på en LF-bar og en almindelig bar er, at der kommer en stor flok lokalforenings(LF) -frivillige fra den by, vi besøger, som skal hjælpe til i baren. Så hver dag skal vi introducere en ny folk glade frivillige til bar-konceptet på Grøn og dele alle vores gode tricks til dem. Dette giver os en god mulighed for at prøve forskellige ting af og finde ud af, hvordan vi laver en bar, som bar' er sjov, hyggelig, effektiv og laver en kæmpe fest. LF-baren er en primær-funktion, så du vil være i baren før, under og efter koncerten.
For at blive frivillig i Event Safety, i daglig tale også kaldet ES, skal du have taget Event Safety uddannelsen i enten sikkerhed eller præ-hospital.
Event Safety sørger for sikkerheden under Grøn. De servicere vores gæster og sikrer alle har en god fest. De står mellem scenen og gæsterne og sikre, at gæsterne ikke forsøger at springe over hegnet. Når koncerten er over, er det deres ansvar, at alle gæster forlader koncertpladsen, så pladsen kan blive pakket ned.
Event Safety sørger også for de frivilliges og gæsternes ve og vel. Den præ-hospitale enhed bemander førstehjælps-teltet og kan alt fra at lægge plaster på til at udøve livsreddende førstehjælp.
Event Safety præ-hospital består af enten præ-assistenter eller præ-behandlere. Præ-assistenter er første del af uddannelsen, hvorefter man på et senere tidspunkt kan videreuddanne sig til behandler. Præ-behandlere har flere kompetencer, og må derfor lave flere behandlingsformer end præ-assistenterne.
Læs mere om hvordan du bliver frivillig i Event Safety her: Frivillig i Event Safety | Event Safety
LAGER – 30 frivillige hele dagen
Lageret er dem, som sørger for at alt materiel fungere i løbet af arrangementet, og reparerer det der går i stykker.
De er desuden leveringsdygtige i (næsten) alt så mangler du gaffatape, rengøringsmidler, hobbyknive, spande, strips, skraldesække eller lign. Kan de helt sikkert hjælpe. Har de ikke hvad du mangler, er de verdensmestre i at fremskaffe det.
Folkene på Lageret har base på Muskelsvindfondens lager i Hedensted undervejs på turen, men vil naturligvis være til stede på koncertpladsen hver dag.
Man behøver ikke en håndværksmæssig baggrund for at arbejde på lageret. Dog har min. halvdelen af holdet en håndværksmæssig baggrund, når der skal repareres materiel.
ELKRÆW/INTERNET – 30 frivillige før/efter koncerten
De frivillige på el-holdet sørger for, at både boder og scener har strøm. Frivillige, der er på el-holdet, arbejder før og efter koncerterne,
El-holdet er opdelt i to - ét, der møder tidligt ind og trækker kabler til de to scener og ét, der møder nogle timer senere og trækker kabler til alle boderne på de to langsider.
CHAUFFØRKRÆW – 60 frivillige før/efter koncerten
Chaufførerne transporterer alt udstyret fra plads til plads. Det er meget forskelligt, hvad chaufførerne laver i løbet af koncertdagen. Nogle chauffører bemander trucks og sørger for, at diverse materialer og råvarer køres ud til boderne, mens andre sover, da disse har flere lastbil-anhængere, de skal transportere.
TRUCK – 24 frivillige under koncerten
Truck holdet er opdelt i flere grupper. En gruppe starter tidligt om morgenen med at fordele materiel, som skal bruges i boderne. En anden gruppe arbejder under koncerten med at levere råvarer til boderne.
Om aftenen kører truck-holdet rundt på pladsen og indsamler alt materiellet igen.
For at være på dette hold skal man have et truck certifikat.
SOLSEJL – 10 frivillige
Frivillige på solsejl sørger for at sætte solsejl samt pille dem ned om aftenen. Både i gæsteområdet samt ude på pladsen. I løbet af dagen hjælper vi til i indgang, hvor man skal visitere gæster der skal ind på pladsen. Denne arbejdsfunktion kræver god fysik, da der er mange gentagne bevægelser og tunge løft.
Har du lyst til at prøve kræfter med verdens mest professionelle sceneproduktion, så har du fundet det rette sted. Ingen steder i verden er man i stand til at flytte en så stor produktion over natten, som på Grøn – og det er vi enormt stolte af! Selvom du aldrig har bygget en scene før, vil du blive taget godt imod og oplært af nogle af landets absolut bedste scenebyggere. Du kommer til at lære en masse og blive en del af et sammentømret hold som løfter i flok og passer på hinanden -og netop derfor er det en enestående mulighed for at prøve grænser af og skabe oplevelser, som du aldrig vil glemme!
Der er mange løft i løbet af arbejdet med scener, så det er vigtigt, at man ikke har småskavanker, hvis man er frivillig på disse hold. Arbejdet er fysisk hårdt og forfriskende, men med den energi og de lærerige udfordringer der er i arbejdet, bliver det en helt unik oplevelse, hvis du ikke er bange for at tage fat.
MULTICREW – 21 frivillige hele dagen
Arbejder udelukkende med at bygge scene og pille dem ned igen efter koncerten er slut.
Kræwet møder på pladsen kl. 03.30 og starter sammen med Opcrew på at bygge Grøn Scenen og P3 Scenen. Når scenen er stillet op, bruges dagen på socialt samvær eller på at sove. Når sidste koncert er slut, begynder Multicrew sammen med Nedcrew at pille scenen ned igen. Når dette arbejde er overstået, hopper Multicrew ind i deres sovebus og kører direkte til næste koncertplads.
Multicrew er underlagt 8-timers reglen. Det betyder, at man 8 timer før man møder ind, ikke må indtage alkohol.
OPCREW – 42 frivillige før koncerten
Opcrew bygger scenerne og lukker gæsterne ind på pladsen. De møder som de første på pladsen 3.30, hvor Scenerne bygges op med Multicrew mens solen står op. Der er opgaver til alle størrelser og køn, gejst kan løfte alle scene-elementer! Efter scenen er rejst går de i Indgangen, hvor opgaven består i at visitere gæster, tjekke ID og scanne billetter. Holdet har lidt skæve arbejdstider og er sammen hele dagen, hvilket giver et fantastisk sammenhold.
OpCrew er underlagt 8-timers reglen. Det betyder, at man 8 timer før man møder ind, ikke må indtage alkohol.
NEDCREW – 42 frivillige efter koncerten
I samarbejde med Multicrew piller Nedcrew scenerne ned, når koncerten er slut.
Nedcrew står klar til at pille scenen ned, når sidste koncert er slut. Når scenen er pillet ned, omkring kl. 01.00, kører holdet til skolen, hvor alle de frivillige overnatter. Nedcrew møder senere på pladsen end de frivillige, som arbejder i boderne. De ankommer til pladsen ca. kl. 11. og spiser frokost inden de møder i deres under-funktion. 10 personer arbejder i Indgangen, og resten arbejder i boder og barer.
Nedcrew er underlagt 8-timers reglen. Det betyder, at man, 8 timer før man møder ind, ikke må indtage alkohol.
GRØN SCENECREW - 18 frivillige hele dagen
Holdet står for at stille udstyret på scenen til hver enkelte kunster og efterfølgende pakke det sammen igen og gøre klar til den næste kunster. Dette gælder alt fra podier, instrumenter til scenetæpper.
NOVA SCENECREW – 11 frivillige hele dagen
Holdet står for at stille udstyret på scenen til hver enkelte kunster og efterfølgende pakke det sammen igen og gøre klar til den næste kunster. Dette gælder alt fra podier, instrumenter til scenetæpper.
LYD – 30 frivillige Før/Efter koncerten
Lyd-holdet er dem som slæber højtalere, trækker kabler, ruller måtter ud, mv. og sikrer at vores gæster får en god oplevelse også på lydsiden. . Lyd-holdet arbejder tæt sammen med de leverandører, som leverer udstyret samt med sceneholdene.
Lyd-holdet starter deres arbejde kl. 09. Når arbejdet på scenerne er færdigt, fordeles holdet ud i boderne og arbejder der under koncerten. Når koncerten slutter, mødes lyd-holdet igen for at pakke lydudstyret ned igen.